Programma's


Het verhaal van "Winterreise" lijkt heel simpel. Een jongeman wordt afgewezen en gaat daarop op reis, waarin de gedichten zijn reis beschrijven. In het laatste gedicht ontmoet de jongeman “Der Leierman”, de speelman met de lier, wat een verpersoonlijking van de dood is. Maar zijn deze gedichten wel zo simpel; gaat het wel slechts over een vertwijfelde, rusteloze en afgewezen minnaar/wandelaar die wegkwijnt in zijn zelfgekozen isolement? De dichter Müller was bekend om zijn sociaal kritische dichten en een meester in het uiten van indirecte kritiek. De liederencyclus is niet geheel vrij van politiek-maatschappelijke kritiek.
CD live concert
In 2014 voerden Robbert Muuse en Micha van Weers de liedcyclus 'Die Schöne Müllerin' van Franz Schubert uit in de nieuwe Edesche Concertzaal te Ede. Het recitaloptreden is live opgenomen en in 2015 op CD uitgebracht.

De opname is te bestellen door een e-mail te sturen naar: cd[at]robbertmuuse.com

Bestelinformatie

Live concert op CD - Die Schöne Müllerin, Franz Schubert

Robbert Muuse - bariton

Micha van Weers - piano

 

Downloads:

- Programma met toelichting

- Luisterfragmenten

- Muuse & Van Weers perform "Der Jäger"

 

 


Programma

F. Schubert (1797-1828)

Die Schöne Müllerin, Opus 25 D795 (1823)
auf Gedichten von Wilhelm Müller

Toelichting

“Die Schöne Müllerin” is de beroemde liedcyclus van Franz Schubert. Hij baseerde de cyclus op 20 gedichten van Wilhelm Müller, uit diens in 1821 verschenen “77 nachgelassenen Gedichten aus den Papieren eines reisenden Waldhornisten”.

De inhoud is typisch romantisch: een jonge molenaarsknecht is op Wanderschaft, de reis die jonge gezellen maakten om ervaring op te doen en om werk te vinden.

Hij volgt de loop van een beek, die hem naar een molen voert. Daar wordt hij verliefd op de dochter van zijn nieuwe meester. Maar pogingen tot een liefdesrelatie met het mooie en onbereikbare molenaarsmeisje mislukken. Hoewel zij hem aanvankelijk niet afwijst en hoop schept, wordt zij aangetrokken door een jager, die een aanzienlijker beroep heeft en mannelijkheid en potentie uitstraalt. Uit vertwijfeling hierover verdrinkt de ongelukzalige molenaar zich in de beek.

De beek is zelf ook een figurant in de liedcyclus is geworden: hij wordt door de molenaar rechtstreeks aangesproken; ze zingen samen, en de beek zingt tot besluit een weemoedig slaap- en sterflied voor de molenaar, die in hem rust als in een sterfbed. De beek wordt als vriend van de molenaar gezien, maar tegelijkertijd voert hij de molenaar naar de dood.

 

Politiek- en maatschappij-kritische verwijzingen in Die Schöne Müllerin:
Klik hier voor PDF-artikel

 

CONCERTEN 2014-'15:


18 jan. - Museum Vosbergen - Eelde
26 jan. - Theater De Flint / St. Aegtenkapel - Amersfoort
6 febr. - Oude Kerk - Kortenhoef
12 febr. - Theater Speeldoos - Vught
16 febr. - Concertzaal Domani - Venlo
15 maart - St. Korenwinde - Rhenen
16 maart - St. Recital - Koog aan de Zaan
15 mei - Edesche Concertzaal - Ede
25 mei - Hilversum (Ver. Vrienden van het Lied)
27 sept. - Besloten concert
28 sept. - Oldenzaal / De Lutte (Ver. Vrienden van het Lied)
4 okt. - Besloten concert
12 okt. - Wageningen (Ver. Vrienden van het Lied)
24 dec. - Sankt Goar (D), Gründerzeitvilla
8 febr. '15 - Haren (Gr.) (Ver. Vrienden van het lied)
15 febr. - St. Kamermuziek Oud-Avereest, Balkbrug (Ov.)

 
I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

XIII

XIV

XV

XVI

XVII

XVIII

XIX

XX

Das Wandern

Wohin?

Halt!

Danksagung an den Bach

Am Feierabend

Der Neugierige

Ungeduld

Morgengruß

Des Müllers Blumen

Tränenregen

Mein!

Pause

Mit dem grünen Lautenbande

Der Jäger

Eifersucht und Stolz

Die liebe Farbe

Die böse Farbe

Trockne Blumen

Der Müller und der Bach

Des Baches Wiegenlied 

 

Back to Recital ProgramsHet verhaal van "Winterreise" lijkt heel simpel. Een jongeman wordt afgewezen en gaat daarop op reis, waarin de gedichten zijn reis beschrijven. In het laatste gedicht ontmoet de jongeman “Der Leierman”, de speelman met de lier, wat een verpersoonlijking van de dood is. Maar zijn deze gedichten wel zo simpel; gaat het wel slechts over een vertwijfelde, rusteloze en afgewezen minnaar/wandelaar die wegkwijnt in zijn zelfgekozen isolement? De dichter Müller was bekend om zijn sociaal kritische dichten en een meester in het uiten van indirecte kritiek. De liederencyclus is niet geheel vrij van politiek-maatschappelijke kritiek.