Programma's


 

 

 

 

Robert Schumann
Zwölf Gedichte von Justinus Kerner, Op. 35

Leoš Janáček
On an Overgrown Path 

 

 

 

 


 

 

Robbert Muuse - bariton

Micha van Weers - piano

 

 


 

 

 

 

 

Downloads:

- Programma met toelichting

- Luisterfragmenten

 Programma

 

Toelichting

 

Een fascinerend verweven programma van twee parallelle werelden: Robert Schumanns Liederen op gedichten van Justinus Kerner’ opus 35 worden overwoekerd door de onuitsprekelijke herinneringen in de pianocyclus van Leoš Janáček ‘Op een Overwoekerd Pad’ (Po zarostlém chodníčku - 1e boek). De liederen en de pianowerken volgen in dit concert dezelfde weg: de stukken geven reflecties op elkaar, waardoor een spannende dialoog ontstaat.


In Janáčeks pianocyclus klinkt het besef dat er niets van het verleden overblijft dan herinneringen. De muziek verklankt beelden uit zijn jeugd, zijn geboorteplaats Hukvaldy en de natuur, en het verdriet over zijn gestorven dochter Olga. Janáček zei over zijn herinneringen: “Ze zijn mij zo dierbaar, ik denk niet dat ze ooit zullen ophouden…”
Toen Schumann in 1840 lange een lange strijd eindelijk gehuwd was met Clara Wieck, was dit de eerste liedcyclus die hij schreef. Afscheid, vertwijfeling, vlucht en berusting in de natuur zijn de rode draad door de liederen. Schumann werd al langer aangetrokken door de gedichten van de dichter en alternatief geneesheer Justinus Kerner, diens neiging naar mystiek en het niet-uitgesprokene: elk woord bevat „een sferenklank, die pas door noten bepaald wordt.“


Lengte:
70 minuten, bij voorkeur zonder pauze.


Uitvoeringsmogelijkheden:
1) Regulier concert
2) Concert met extra dimensie door belichting en beeldprojectie.Robert Schumann
- Zwölf Gedichte von Justinus Kerner, Op. 35

Leoš Janáček
- On an Overgrown Path (Po zarostlém chodníčku, Nr. 1-10)

  

 

Back to Recital Programs