Robbert Muuse - bariton
Micha van Weers - piano

PROGRAMMA

Maurice Ravel (1875-1937)

Cinq Mélodies populaires grecques
(Michel Calvocoressi)

I.    Le réveil de la mariée
II.    Là-bas, vers l’église
III.    Quel galant!
IV.    Chanson des cueilleuses de lentisques
V.    Tout gai!

Ralph Vaughan Williams
(1872-1958)
Songs of Travel (Robert Louis Stevenson)
I.    The Vagabond
II.    Let Beauty Awake
III.    The Roadside Fire
IV.    Youth and Love
V.    In Dreams
VI.    The Infinite Shining Heavens
VII.    Whither must I Wander
VIII.    Bright is the Ring of Words
IX.    I Have Trod the Upward and the Downward Slope

Claude Debussy (1862-1918)
Mélodies sur les poèmes de Paul Verlaine
Mandoline
Fêtes Galantes I
En sourdine
Clair de Lune
Fantoches

Ralph Vaughan Williams (1872-1958)
from: Mystical Songs
Love bade me welcome, (George Herbert)

Cyril Scott (1879-1970)
Blackbird’s Song (Rosamund Marriott Watson)
Sundown (Dorothy Grenside)
Time O’Day (Olive Macnaghten)
Ballad of Fair Helen of Kirkconnel, op. 8 (Scottish Folksong)
Prelude (Rosamund Marriott Watson)
A Song of Wine, no.3 - op. 46, no. 3 (Herbert A. Giles)

 

 

- Downloads:

Programma

Complete toelichting
- Luisterfragmenten
- Recensies CD 'Songs of Quest and Inspiration'


 

In november 2011 verscheen van Robbert Muuse en Micha van Weers de nieuwe cd:

Songs of Quest and Inspiration

(Challenge Records) met liederen van Cyril Scott (wereldpremiere opnamen) en Ralph Vaughan Williams.

 

 

Toelichting:

Met het inluiden van de 20e eeuw brak een tijdperk van vernieuwing aan. Ook de Britse muziek was toe aan verandering: de romantiek van de 19e eeuws was voorbij en de muziek had tot dusver een Duitse grondslag gehad. Waar was de Britse kleur in de muziek?

Twee veelbelovende jonge componisten Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams lieten zich op hun zoektocht inspireren door hun Franse tijdgenoten Claude Debussy en Maurice Ravel.


De jonge Cyril Scott ontmoette Claude Debussy in 1904 in Parijs. Sindsdien hadden zij een vriendschappelijke relatie en had Debussy een grote invloed op Scott. Ook raakte Scott in Parijs bevriend met Maurice Ravel. Zij speelden elkaar hun nieuwe werken voor en hadden vurige conversaties over de muziek van die tijd. In hetzelfde jaar schreef Ralph Vaughan Williams zijn beroemde cyclus "Songs of Travel" en componeerde Ravel zijn "Cinq Mélodies populaires Grecques", op teksten van de Griek Michel Calvocoressi. Calvocoressi introduceerde Vaughan Williams in 1908 aan Ravel, om enige tijd compositielessen bij hem te nemen. Dat heeft een grote invloed gehad op Vaughan Williams componeerstijl.
Van Scott’s liederen zijn slechts enkele ooit opgenomen. Robbert Muuse en Micha van Weers maakten wereldpremiere opnamen van 13 liederen van Scott.
Hoewel Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams elkaar niet persoonlijk hebben gekend, waren zij beiden pioniers voor de moderne muziek in Groot-Brittannië.

Naslag: componist Cyril ScottBack to Recital Programs

KIJK & LUISTER: Cyril Scott - 3 liederen
Opname 'Vrije Geluiden' (VPRO - televisie 6/5/2012)

CD Reviews - Songs of Quest and Inspiration (Cyril Scott & Ralph Vaughan Williams)

Luister
"[RM] zingt Scott's liederen met een heel mooi gefocuste, warme en heldere toon en duidelijke dictie... een echte liedzanger aan het werk."
"Tweede troef is Micha van Weers, die een enorm kleurenpalet uit de piano tovert en daadwerkelijk als tweede karakter in de liederen fungeert."
"...herhaalde beluistering van de cd de moeite waard..."
Hein van Eekert - maart 2012

Gramophone
‘This pioneering recording, by the enterprising Dutch pair Robbert Muuse and Micha van Weers, provides an enlightening glimpse of the composer’s [Cyril Scott's] appreciable powers.
[…] also give impressive performances of Vaughan Williams’s Songs of Travel and two of the Five Mystical Songs.’
Jeremy Dibble, March 2012

Fono Forum
‘…exzellente Sprachbeherrschung ebenso dazu wie sein stilistisches Einführungsvermögen.’
‘Robbert Muuses relativ heller, flexibler Bariton tut sich nicht schwer beim Wechseln der Atmosphären.’
‘Den Interpreten meint man die Lust am musikalischen Wandern anzuhören.’
Christoph Zimmermann, März 2012

Opernglas
‘Cyril Scotts Lieder gepaart mit Liedern von Ralph Vaughan Williams: Eine gelungene Kombination, weist doch die Tonsprache dieser Zeitgenossen starke Ähnlichkeiten auf. Beide haben aus dem reichen Schatz der englischen Volksmusik geschöpft, beide verstehen sich darauf, mit Tönen zu malen – aber mit feinem Pinsel und zarten Pastellfarben.’
‘Muuse ist die Liebe zu diesen Liedern anzumerken, sorgfältig lotet er den Text aus, sucht nach immer wieder neuen dynamischen Abstufungen.’
‘Kompetent begleitet wird Muuse von seiner Landsmännin Micha van Weers, die den zum Teil sehr anspruchsvollen Klavierpart nach Herzenslust funkeln und schillern lässt.’
Andreas Laska, März 2012

Opusklassiek.nl
'Perfecte zangkunst en inlevingsvermogen gaan op ideale wijze samen, hierbij naadloos ondersteund door Micha van Weers.'
'Ook over de opname (FWL Studios, Leipzig, juli en september 2011) kan ik kort zijn: stem en piano zijn in perfecte balans en er is net voldoende ruimte voor de optimale intimiteit van dit recital. Een regelrechte aanwinst voor het Engelse liedrepertoire!'
Aart van der Wal, Januari 2012

Klassieke Zaken
'Een goede zaak, want daarmee maken hopelijk veel mensen kennis met Scotts wonderschone muzikale wereld van 'Blackbird's Song', 'An Eastern Lament' en 'Water-Lilies'. Bijkomend pluspunt is dat Muuse een ervaren liedzanger is die ook in dit onbekende repertoire overal weet te overtuigen. Net als begeleidster Micha van Weers die hem prachtig completeert. Een waardevolle aanwinst voor de lieddiskografie.'
Frans Jansen, J
anuari 2012

Klassik-Heute
'...Der Niederländer Robbert Muuse [...] gestaltet sie mit dem nötigen interpretatorischen Knowhow und stilistischem Gespür. Seine Partnerin Micha van Weers zaubert am Klavier poetische, schwerelose, oft beinahe elfenhafte Klänge. Das Kennenlernen der bei uns kaum bekannten Gesänge lohnt sich.'
Ekkehard Pluta, December 2011

www.musicalifeiten.nl
...dat een Nederlandse bariton en een Nederlandse pianist een keuze uit zijn [Scott's] liederen maakten en de kans hadden om die vast te leggen lijkt niet alleen een klein wonder, maar is ook een prachtig initiatief.
[...]Een warm welkom dus voor het Nederlandse initiatief dat niet alleen meteen een goed inzicht biedt in de liederen van Scott, maar ook door het getoonde engagement en de zorgvuldige aandacht een heel hoog interpretatieniveau toont.
Jan de Kruijff - januari 2012

De Gelderlander '...Muuse en Van Weers nemen de luisteraar moeiteloos mee op sleeptouw.'
Maarten-Jan Dongelmans, November 2011

Alles over Kunst
"...de grootste waarde van deze cd: dat Robbert Muuse en Micha van Weers mij deze componist hebben doen leren kennen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, naar meer van zijn liederen, naar zijn orkestwerken, naar zijn publicaties. Waarvoor heel veel dank."
Richard Stuivenberg - 7 nov. 2011