Programma's

Toelichting

Voor dit programma bestaan er 2 uitvoeringsmogelijkheden:

1) als Liedrecital met toelichting,

2) als vertelprogramma, waarbij Huib Ramaer als verteller met teksten en  beeldprojectie de wereld van de componisten tot leven brengt.


Liederen van:
Julius Röntgen
Edvard Grieg
Robert Schumann
Percy Grainger

 

Een verkwikkend verhalend recital over hoe romantische componisten vreugde vonden in ongerepte volksmuziek. Wandel mee met Edvard Grieg, Julius Röntgen en Percy Grainger!CD: Alle Lust will Ewigkeit
Liederen van Julius Röntgen

Edvard Grieg struinde even graag door de bergen van Noorwegen als door duinzand aan de Noordzee. Vertellingen en muziek van eigen bodem brachten hem tot klanken die miljoenen muziekliefhebbers in het hart hebben getroffen. Pure natuur, de oprechte eenvoud van volksliedjes en dansen boden Grieg en zijn vrienden Percy Grainger (Australië) en Julius Röntgen (Nederland) inspiratie voor het schrijven van verhalende kunstliederen. Ze deelden eenzelfde passie, liepen samen over berg en dal en snoven de buitenlucht, vissend naar volksmuziek. Liederen van melkmeiden werden in de blote natuur van Noorwegen op de rug van een koe in klad genoteerd en als notenvangst mee naar huis getroond. Grainger was eens zo brutaal een Engelse boer te stoppen met ploegen. Of hij de componist zijn lievelingslied wilde voorzingen? Waarop de boer tussen de kluiten jubelend in volkszang los barstte.

In dit programma kijken we door de ogen van deze mannen mee hoe ze elkaar in die fascinerende tijd bewonderen en inspireren. Beeldmateriaal van schilders en vroege fotografen verlucht dit verhalend liedrecital. Ook rasverteller Robert Schumann is te horen, in zijn verklanking van Hans Christian Andersens verhalen: bijvoorbeeld over een muzikant die, verscheurd van twijfel, volksdansen fiedelt op het huwelijk van zijn lief dat tot zijn wanhoop voor een ander koos.

Deze begaafde pianistcomponisten verheerlijkten in hun liederen een pure ongerepte wereld, in speels verzet tegen urbanisatie en industrialisatie. Evengoed genoten ze van de nieuwe snelheid van stoomtrein en stoomboot. Röntgen bereisde heel Europa met Johannes Messchaert, een ster onder de baritons van zijn tijd. Als jongeman begeleidde Röntgen een van de eerste vertolkers van Schumanns liederen aan de vleugel. In Nederland noteerde hij boeren dansen. En zo is de cirkel rond. Liederen met een grote vertelkracht, gebracht met romantische componistenverhalen en pakkende beelden.

In mei 2016 presenteerden Robbert Muuse en Micha van Weers 'Alle Lust will Ewigkeit' bij Challenge Records. Hun nieuwste liederen-CD, waarop de veelzijdigheid van Röntgens liedkunst in al zijn facetten wordt geopenbaard. Een ervaring die smaakte naar meer.


 

Recital programma:
Naast Schumanns fascinerende Andersen Lieder opus 40, zijn van Röntgen de Chinesische Lieder, Opus 66 en Morgenstern Lieder te horen, van Grainger prachtige folksongs, en van Edvard Grieg zijn Opus 48, heerlijke lyrische liederen op tekst van o.a. Heine, Goethe en Geibel.

 


Julius Röntgen (1855-1932)

De Duits-Nederlandse componist Julius Röntgen, was een vermaard pianist die jarenlang liedbegeleider was van de beroemde Nederlandse bariton Johannes Messchaert. Hun liedrecitals door heel Europa, onder meer met zijn eigen liederen, waren legendarisch. Via Clara Schumann werd hij geïnspireerd door de liederen van Robert Schumann, en raakte hij bevriend met Johannes Brahms, die regelmatig op de eerste rij zat bij hun liedrecitals. Via Grieg leerde hij Grainger kennen, met wie hij zijn leven lang bevriend bleef. Röntgen was initiatiefnemer van de liedconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw.

Hoewel zijn instrumentale werken steeds meer aandacht krijgen, zijn de ruim 200 liederen (veelal uitsluitend in manscript te vinden) grotendeels onaangeroerd blijven liggen.

Röntgen muzikale stijl  is geworteld in de romantische muziek, maar hij werd wel degelijk beïnvloed door het muzikale modernisme van begin 20e-eeuw. Röntgens liederen bevatten romantische spannende lyriek, impressionistische lichtheid en vroegmodernistisch klankgegeven humor.

 

 

Programma

Lengte: ca. 75´

 

 

Liederabend:
Johannes Messchaert & Julius Röntgen
(Schattenbilder - Otto Böhler, voor 1900)

Back to Recital Programs