--> Homepage www.michavanweers.com

PROGRAMMA'S

 


Hieronder volgen beschrijvingen van 6 recitalprogramma's
van bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers.

Klik op de titels

L'art pour l'art. Een recital met werken van Richard Strauss en Maurice Ravel, die ontstonden middenin de tumultueuze stijlperiode van de Art Nouveau, waarbij de schoonheid van de kunst boven structuur ging. Art Nouveau had ook een weerslag op muziekstijlen en poëzie. Verwant hieraan ontstond eind 19e-eeuw in Groot-Brittannië de Arts & Crafts Movement, waaruit de Pre-Raphaelite Movement voortkwam.

Het Engelstalige repertoire is gebaseerd op teksten van dichters en dichteressen die nauw verbonden waren met de Pre-Rahaelite movement (Yeats, Tennyson, Dowson, R.M. Watson, Christina en Dante Gabriel Rossetti), en componisten die zich daarmee verbonden voelden: Cyril Scott, Rebecca Clarke, Ralph Vaughan Williams en Roger Quilter.

 

Lees meer...

Het recital Verschwiegene Lieder neemt u op een ontdekkingstocht naar muziek van vervolgde joodse componisten, die in veel gevallen lange tijd verdwenen was. Veel van deze gerenomeerde componisten zijn door het Nazi-regime vermoord en hun muziek werd het zwijgen opgelegd.

De liederen bevatten een aanstekelijke lichtheid en humor, prachtige poëzie en melodieuze lyriek, en bijzondere, individuele eigen stijlen: lang verzwegen muziek komt tot leven.

 

De bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers voeren liederen uit van Hans Gál, Erich Wolfgang Korngold en Hanns Eisler die tijdig het Duitse Rijk konden ontvluchten; van gedeporteerde componisten Hans Krasá, Pavel Haas en Viktor Ullmann, die onder de barre omstandigheden van Terezín toch muzikaal actief waren; en van de onbekende James Simon, wiens werken zij in Nederland hebben teruggevonden en wat leidde tot hun verzameling van zijn ruim 80 liederen.

Lees meer...

Voor dit programma bestaan er 2 uitvoeringsmogelijkheden:

1) als Liedrecital met toelichting,

2) als vertelprogramma, waarbij Huib Ramaer als verteller met teksten en  beeldprojectie de wereld van de componisten tot leven brengt.

Liederen van: Julius Röntgen, Edvard Grieg, Robert Schumann, Percy Grainger

Een verkwikkend verhalend recital over hoe romantische componisten vreugde vonden in ongerepte volksmuziek. Wandel mee met Edvard Grieg, Julius Röntgen en Percy Grainger!

In mei 2016 presenteerden Robbert Muuse en Micha van Weers 'Alle Lust will Ewigkeit' bij Challenge Records. Hun nieuwste liederen-CD, waarop de veelzijdigheid van Röntgens liedkunst in al zijn facetten wordt geopenbaard. Een ervaring die smaakte naar meer.

Recital programma:
Naast Schumanns fascinerende Andersen Lieder opus 40, zijn van Röntgen de Chinesische Lieder, Opus 66 en Morgenstern Lieder te horen, van Grainger prachtige folksongs, en van Edvard Grieg zijn Opus 48, heerlijke lyrische liederen op tekst van o.a. Heine, Goethe en Geibel.

Lees meer...

 

Robert SchumannsLiederen op
gedichten van Justinus Kerner
’ opus 35 en de pianocyclus van Leoš Janáček
Op een Overwoekerd Pad’ (Po zarostlém chodníčku - 1e boek) volgen in dit concert dezelfde weg.

Janáčeks pianocyclus is gebaseerd op het besef dat er niets van het verleden overblijft dan herinneringen. Het zijn beelden uit zijn jeugd, zijn geboorteplaats Hukvaldy en de natuur, en het verdriet over zijn gestorven dochter Olga. Er klinkt onuitsprekelijke wanhoop uit de herinneringen waarvan Janáček zei: “ze zijn mij zo dierbaar, ik denk niet dat ze ooit zullen ophouden…”

Schumann werd zeer aangetrokken door de gedichten van Justinus Kerner, diens neiging naar het duistere en het niet-uitgesprokene: afscheid, vertwijfeling, vlucht in de natuur vormen de rode draad door de liederen.

In dit programma worden Schumanns liederen overwoekerd door de onuitsprekelijke herinneringen in de pianomuziek van Janáček. De liederen en de pianowerken geven reflecties op elkaar, waardoor een spannende dialoog ontstaat.

Lees meer...

 

Het verhaal van Franz Schuberts Winterreise” lijkt heel simpel. Een jongeman wordt afgewezen en gaat daarop op reis, waarin de gedichten zijn reis beschrijven. In het laatste gedicht ontmoet de jongeman “Der Leierman”, de speelman met de lier, wat een verpersoonlijking van de dood is.

Maar zijn deze gedichten wel zo simpel; gaat het wel slechts over een vertwijfelde, rusteloze en afgewezen minnaar/wandelaar die wegkwijnt in zijn zelfgekozen isolement? De dichter Müller was bekend om zijn sociaal kritische dichten en een meester in het uiten van indirecte kritiek. De liederencyclus is niet geheel vrij van politiek-maatschappelijke kritiek.

We weten uit de memoires van Joseph von Spaun dat deze liederen voor ontzetting en consternatie zorgden toen Schubert ze voor het eerst speelde en zong voor zijn beste vrienden. Het is onmogelijk naar deze cyclus te luisteren als achtergrondmuziek. De luisteraar wordt onweerstaanbaar aangetrokken door de pijn en woede van de protagonist. De muziek vormt het bewijs dat Schubert zich volledig bewust was van de donkere kanten van het bestaan.

Lees meer...

“Die Schöne Müllerin” is de beroemde liedcyclus van Franz Schubert. Hij baseerde de cyclus op 20 gedichten van Wilhelm Müller, uit diens in 1821 verschenen “77 nachgelassenen Gedichten aus den Papieren eines reisenden Waldhornisten”.

De inhoud is typisch romantisch: een jonge molenaarsknecht is op Wanderschaft, de reis die jonge gezellen maakten om ervaring op te doen en om werk te vinden.

Hij volgt de loop van een beek, die hem naar een molen voert. Daar wordt hij verliefd op de dochter van zijn nieuwe meester. Maar pogingen tot een liefdesrelatie met het mooie en onbereikbare molenaarsmeisje mislukken. Hoewel zij hem aanvankelijk niet afwijst en hoop schept, wordt zij aangetrokken door een jager, die een aanzienlijker beroep heeft en mannelijkheid en potentie uitstraalt. Uit vertwijfeling hierover verdrinkt de ongelukzalige molenaar zich in de beek.

De beek is zelf ook een figurant in de liedcyclus is geworden: hij wordt door de molenaar rechtstreeks aangesproken; ze zingen samen, en de beek zingt tot besluit een weemoedig slaap- en sterflied voor de molenaar, die in hem rust als in een sterfbed. De beek wordt als vriend van de molenaar gezien, maar tegelijkertijd voert hij de molenaar naar de dood.

Lees meer...

Het recital Verschwiegene Lieder neemt u op een ontdekkingstocht naar muziek, die in veel gevallen lange tijd verdwenen was. We gaan terug naar de eerste helft van de twintigste eeuw, naar de smeltkroes van nieuwe muzikale stijlen. Die moderne ontwikkeling was ook de reden waarom deze muziek door het Nazi-regime verboden werd en de joodse componisten vermoord werden.

De liederen bevatten een aanstekelijke lichtheid en humor, prachtige poëzie en melodieuze lyriek, en bijzondere, individuele eigen stijlen: lang verzwegen muziek komt tot leven. Veel van deze componisten waren in hun tijd internationaal gerenommeerd en hadden reeds een veelbelovende reputatie. Daar kwam door het nationaalsocialisme op gruwelijk wijze een abrupt einde aan.

De bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers voeren liederen uit van Hans GálErich Wolfgang Korngold en Hanns Eisler die tijdig het Duitse Rijk konden ontvluchten; van gedeporteerde componisten Hans Krasá, Pavel Haas en Viktor Ullmann, die onder de barre omstandigheden van Terezín toch muzikaal actief waren; en van de onbekende James Simon, wiens werken zij in Nederland hebben teruggevonden en wat leidde tot hun verzameling van zijn ruim 80 liederen.