FANRAY

Jaargang 4 September 2004 - Tekst: Toos van Ool

Weg van Venray

Richting grote podia met Entartete Musik

Pianiste Micha van Weers is vastberaden op weg naar de grote podia. Het Amsterdamse Concertgebouw kan zij vast afvinken; in mei jl. mocht zij daar namelijk de Mees Pierson Award mee in ontvangst nemen, een prijs die voor het eerst werd uitgereikt voor het beste optreden in de serie Jonge Nederlanders. Op het verlanglijstje van de liedbegeleidster staat ook nog een optreden in het Theehuis.

De award en het daaraan verbonden optreden, samen met zangers Christianne Stotijn en Robbert Muuse en pianist Joseph Breinl, is een voorlopig hoogtepunt voor Micha. Want de in Venray opgegroeide pianiste is ambitieus en blijft zich verder ontwikkelen. Zij begon haar opleiding met de Venrayse muziekschool en later privé-lessen. Tijdens haar schooljaren inspireerden Ad Haans en later ook pater Falco haar tot het samenspelen met anderen voor publiek. Een opleiding aan het conservatorium in Maastricht was wat Micha betrof dan ook de enige optie. "Na het vierde jaar kreeg ik een beurs en kon ik studeren in Praag", vertelt zij. "In die omgeving vol cultuur heb ik een intensief lesprogramma gevolgd." Daarna rondde zij haar studie uitvoerend musicus af. In die hoedanigheid begeleidde Micha ook zangers. "Dat boeide me zozeer, dat ik me daarin ben gaan specialiseren." Daartoe volgde zij liedstudies bij Konrad Richter in Stuttgart en Hartmut Höll aan het Mozarteum in Salzburg. In die periode leerde Micha ook haar echtgenoot, bariton Robbert Muuse kennen, waarmee zij al tien jaar een duo vormt.

Entartete Musik
"Je kunt niet allemaal als solist optreden", zegt Micha realistisch. "Ik kwam er overigens al snel achter dat wat ik leuk vind mijn kracht is. De combinatie poëzie/tekst en muziek voegt iets toe; ik vind het boeiend om te zien hoe het woord in de muziek tot uitdrukking komt, hoe de componist de tekst interpreteert." Micha heeft een voorkeur voor muziek uit de 20e eeuw, de romantische muziek. Momenteel houden zij en Robbert zich vooral bezig met Entartete Musik, muziek van joodse componisten als Viktor Ullmann (1898-1944) wier werk tijdens de tweede wereldoorlog verboden ('Entartet') werd en daarna in de vergetelheid raakte. "Die muziek heeft lading. Prachtig. Maar ik vind het ook belangrijk het publiek weer iets nieuws bieden. Want dat valt me op: zelfs echte liefhebbers kennen werk van nog
zoveel componisten niet. Om ze daarmee kennis te laten maken blijft een uitdaging voor me."

Veelzijdig repertoire
Micha heeft bepaald geen negen tot vijf-baan. "Ik heb een aantal privé-leerlingen, ik studeer, bereid me voor op concerten, verzorg liedrecitals, heb optredens met koren of in orkest en ik coach zangers bij hun voorbereiding op audities. Ook was ik repetitor aan het conservatorium in Den Haag. Ik heb dan ook veel repertoire", vertelt zij. "Verder ben ik uiteraard veel onderweg. Ik volg zelf ook nog lessen. Momenteel in Londen bij Julius Drake, onder andere dankzij de Mees Pierson Award die voor zo'n doel in het leven geroepen is. Ik ben daar erg blij mee. De award levert zo een bijdrage aan de kunst en cultuur in Nederland. Muzikanten kunnen bijna niet meer zonder ondersteuning door dergelijke initiatieven uit het bedrijfsleven. Zelf konden we dankzij sponsoring van Inalfa de Mahlerliederen, waarmee we de award wonnen, laten bewerken. Dat heeft ons dus weer een stap verder gebracht. Dat concert is later uitgezonden op Radio 4 - goed voor de naamsbekendheid - en volgend jaar spelen we het in Parijs."

Theehuis
De zomervakantie, tevens rustmoment in het culturele seizoen, is voor Micha altijd het moment om te overdenken of haar carrière nog de juiste lijnen volgt. "Ik wil me verder ontwikkelen als musicus. Natuurlijk streef ik naar het bereiken van de grote podia. Momenteel treden we vooral op in Nederland en Duitsland. Door onze studies hebben we al veel mensen in het wereldje leren kennen, dat helpt. Verder werken we aan het uitbrengen van een cd. Ik zou in de toekomst graag een eigen vocale serie uitzetten of een combinatie maken met voordracht van poëzie. In het Theehuis? Graag! Daar heb ik iets mee, we zijn daar ook getrouwd. In het Theehuis zie je ook weer dat mengen van diverse kunstvormen, dat spreekt me erg aan. Een prachtige ambiance. Ik wil er graag nog eens optreden."