DE GELDERLANDER

FEBRUARI 2008

Hij is de kapitein, maar zij staat aan het roer

EDE - Zijn eerste stapjes zette bariton Robbert Muuse in de tuin naast het huis waar hij nu met pianiste Micha van Weers en hun zoontje Julius woont.
De stappen daarna gingen eerst naar Maastricht en daarna verder door Europa. Van Weers en Muuse zijn niet alleen voor de wet partners, maar ook in muzikale zin.

Met de wens om zich verder te specialiseren als duo gingen ze naar Duitsland en Oostenrijk. Ruim drie jaar geleden kwamen ze terug naar Nederland en vestigden zich in Ede. Van Weers: "We missen in Ede natuurlijk wel het bruisende leven van de grote stad, maar voor ons werk reizen we regelmatig naar Amsterdam, Parijs en Londen. Wat prettig is aan Ede is de centrale ligging en de prachtige natuur. Hier hebben we bovendien alle rust en ruimte om te spelen."

Zoontje Julius (1) klimt achter de piano en demonstreert dat hij het muzikale gevoel van pa en ma met de paplepel ingegoten krijgt. Het is nog een kakofonie van geluiden, maar muziek is voor hem al een vanzelfsprekendheid. "Ik vind het heel belangrijk dat ook de jeugd wordt betrokken bij klassieke muziek", zegt Muuse. "In Nederland ben je al snel een buitenbeentje als je je daarmee bezighoudt. Als kind liep ik al met een walkman naar klassieke muziek te luisteren, maar ik durfde niet te zeggen dat ik naar het conservatorium wilde. Dat veranderde toen ik naar Het Streek hier in Ede ging. Daar waren ze veel meer ingesteld op muziek. Als zestienjarige was ik helemaal verzot op opera's van Rossini en Verdi." Opera is nog steeds zijn favoriete genre. "Opera sprankelt en het is uitdagend. Het vergt veel van je stem. Je moet een atletische stem hebben. En het acteren geeft het een extra dimensie."

Het duo won prijzen in binnen- en buitenland, waaronder in 2004 de MeesPierson Award, naar aanleiding van de concertserie 'Jonge Nederlanders 2003/2004' in het Concertgebouw in Amsterdam.

Al veertien jaar zijn Van Weers en Muuse een duo. En dat werkt goed, zegt Van Weers. "We zijn echt samen opgegroeid qua muzikale ontwikkeling. We hebben samen een soort muzikale taal ontwikkeld. We hebben aan een half woord genoeg. Ik ben als pianist ook niet zijn begeleider, we zijn echt een eenheid. Ik zeg altijd dat je de zanger het gevoel moet geven dat hij kapitein is, maar de pianist staat aan het roer."

Aanstaande zaterdag treden ze voor het eerst in Ede op. In de Taborkerk; letterlijk bij hen om de hoek. Het programma begint heel traditioneel met liederen van Schubert, Schuman en Brahms, maar er zijn ook minder bekende liederen van Russische componisten in opgenomen. Muuse: "Daarmee willen we het publiek kennis laten maken met liederen die minder bekend en toegankelijk zijn. Dat versta je misschien niet, maar het is zulke mooie muziek, dat voel je gewoon. En we sluiten weer af met de Don Quichotteliederen van Ravel voor de kenners."

Toekomstplannen genoeg: hun eerste cd als duo komt eraan. "En we willen graag een eigen ensemble oprichten waarmee we repertoire brengen dat het doorsnee publiek nog niet kent. Er is zoveel prachtige muziek die in de vergetelheid is geraakt. Laatst stuitten we bij het maken van een programma met reisliederen op de componist Cyrill Scott. We hadden nog nooit van hem gehoord, maar het was prachtige muziek. Die gaan we nu opnieuw op de kaart zetten."