Pianoduo VAN WEERS & DE LANGE

De Lange in Parijs

Download / print as PDF

Pianoduo Van Weers & De Lange brengt een programma over de broers De Lange en hun omzwervingen, de romantische composities die zij nalieten en hun muzikale vriendschappen. Verrassend, mooi en aanstekelijk toegelicht tijdens het concert.

Het is 1876, Parijs.
Samuel de Lange jr. (1840-1911), Nederlandse componist en pianist/organist, neemt afscheid van zijn Franse collega’s en vrienden met een “concert d’adieu” in de Salle Pleyel.
Opgegroeid in Rotterdam, internationaal furore gemaakt als cello-pianoduo met zijn broer Daniël en uitgegroeid tot één van de beste organisten van Europa, is Samuel de Lange nu een bekend figuur in het Parijse muziekleven. Maar in Keulen wacht hem een carrière als dirigent en docent, dus hij vertrekt.
Op het overvolle concertprogramma van die avond staan kamermuziekwerken, delen uit solo-concerten en stukken voor piano solo en piano à quatre mains. Er klinken composities van Bach, van Brahms, met wie De Lange in Keulen bevriend zal raken, en van De Lange zelf. De pers is lovend.

Waarom was de recensent zo enthousiast over De Langes muziek? Hoe klinken die “vergeten” composities?
Pianistes Micha van Weers en -nazaat- Laura de Lange voeren de quatre mains-werken uit, die tijdens het afscheidsconcert ten gehore werden gebracht.

Daarna klinkt muziek van Daniël de Lange (1841-1918), componist en koordirigent, gevreesd criticus en medeoprichter/directeur van het Amsterdams Conservatorium. Ook hij verbleef een aantal jaren in Parijs en raakte bevriend met o.a. Saint-Saëns en Massenet.

Pas de Deux

Download / print as PDF

Pas de Deux à quatre mains: Impressionisten & Avantgardisten.

Aan het begin van de 20e eeuw was Parijs een bruisend centrum voor kunstschilders, schrijvers en musici. Er was volop beweging en tegenbeweging van nieuwe stijlen.

Emmanuel Chabrier was een romantisch componist. Hij had vele vrienden, onder wie de dichters Verlaine, Zola, Mallarmé, en de impressionistische schilders Monet en Manet. Hij was een gepassioneerd verzamelaar van impressionistische schilderijen, nog voordat Impressionisme een naam had. Sommige doeken uit zijn verzameling hangen nu in de voornaamste kunstmusea. Hij werd zeer bewonderd door Ravel, Debussy en de Groupe des Six. Francis Poulenc schreef zelfs een biografie over hem. Ravel en Debussy werkten met Chabrier aan zijn Trois Valses Romantiques en speelden ook samen vierhandig piano.

Debussy stond bekend om zijn zacht, fluwelig en elegant pianospel. Zijn  motto was dat je moest vergeten dat het klavier hamers bezat. Zijn Petite Suite heeft prachtige melodieën en suggereert de beweging van het water, feestelijke dansen en historische paraden.

Ravel hield van sprookjes en de pure, kleurrijke fantasie van het kind. In het sprookje van L’Enfant et les Sortilèges gebruikt hij muziekstijlen variërend van jazz, foxtrot en ragtime tot polka en wals.

Een groep jonge avantgardistische componisten in de jaren ‘20 wilde nieuwe Franse muziek maken. De Groupe des Six bestond uit Poulenc, Tailleferre, Durey, Auric, Honegger en Milhaud. Zij schreven muziek zonder verheven doelstellingen, maar gewoon muziek om het plezier van de muziek zelf. Ze wilden de Franse muziek ontdoen van het impressionisme en de Duitse romantische invloeden. Echter, ze verwierpen de stijl van Debussy en Ravel niet. Integendeel: zij vereerden hen met hommages.

Instrumentalisten

Flow my Tears

Download / print as PDF

Recital met altvioliste Anne-Bartje Fontein

Programma met Engels repertoire, met werken van componisten Rebecca Clarke, Vaughan Williams, Britten, Elgar en Bridge.

Flow my tears is een lied van Dowland. Britten liet zich hierdoor inspireren en schreef Lachrymae (tranen). Het opvallende aan dit Engelse programma is dat veel van deze componisten zelf uitstekende altviolisten waren of grote affiniteit hadden met de sonoriteit van de klank van de altviool.

Rebecca Clarke ontving een grote prijs voor deze sonate maar onder het pseudonym 'Anthony Trent', vrouwelijke componisten werden nog niet gewaardeerd. Romance van Vaughan Williams, Pensiero van Bridge dragen dezelfde opbouw in dramatiek als Brittens Lachrymae. Het begint als een elegie en ontwikkelt zich algauw extroverter. Elgar is als componist een hoogtepunt in de Engelse muziekgeschiedenis, die vele componisten met zijn stijl beïnvloed heeft. Zo ook de componist Cyril Scott, die bevriend was met altviolist Lionel Tertis. Zelf arrangeerde hij bijv. zijn eigen liederen voor andere instrumenten, zoals zijn befaamde liederen Lullaby en Cherry Ripe.